måndag 14 april 2008

ICA:s välståndsångestdämpande påsar

Plastpåsen inköpspris för butiker ligger runt 35 öre exklusive moms men de flesta butiker säljer den för 1,5 kronor. Deklarerad idé bakom detta är inte att profitera på försäljningen men omtanke om miljön: man förväntas att ta med sig påsen nästa gång man handlar och på sådant sätt minska miljöpåverkan.

Det fungerar inte riktigt: småborgarnas lindriga välståndsångest kan inte dämpas om goda gärningar är inte förknippade med smärre materiella uppoffringar. I detta fall är det ännu värre: man faktiskt sparar 1,50 kr och någon kan väl anta att man snålar med små pengar, inte gör en miljöinsats. Därför fortsatte försäljningen av plastpåsar med goda vinstmarginaler generera stora vinster för butikkedjor och konsumenterna demonstrerade sin godhet genom att handla KRAV- , Svanen- och rättvisemärkta varor.

Men nu kan även påsar dämpa medborgarnas välståndsångest: ICA har tagit fram en ECO-påsar som är tunna, nedbrytbara och knappast kan återanvändas. Nu när påsarna inte är länge miljöfarliga skulle man kanske kunna strunta i höga marginaler, men djupare förståelse av välståndsångestens natur ledde ICA till det enda rätta beslutet. Om en miljöpåse hade kostat mindre än en vanlig påse så skulle det förstöra hela glädjen. God medborgare med en billig påse skulle uppfattas som småsnål, och alla vet väl att skillnaden mellan småsnål och miljöhjälte ligger i 50 öre i extra uppoffring.

Därför blev ECO-påsens pris 2 kronor till stor glädje av alla inblandade parter.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

  1. Oh va dyrt, Jag tror inte jag har råd med 2 KR, men det är bra att de tänker på miljön-

    SvaraRadera
  2. Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år utan att släppa metangas. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster !
    /Miljöpåsen (d2w)

    SvaraRadera