måndag 12 maj 2008

Israel-60: israelvänner hade roligt på Berns, rasistisk pöbel hade tråkigt utanför

Igår firade vi 60 år av Israels återskapade som en modern stat. Först en underbar konsert med israeliska musiker i fullproppad Berns, sedan den officiella firande i synagogan och sedan en underbar fest på Berns igen.


Utanför samlades upphetsad rasistisk pöbel som skrek hatiska slagord. Rasisterna var runt 50 i antalet och inte till något större besvär för att polisen gjorde sitt jobb och höll dem borta. Dock tvingades alla besökare i synagogan av säkerhetsskäll att ta en mycket small bakväg tillägnat - symboliskt nog - minnet av judar som mördades av nationalsocialisterna under Förintelsen. Den uppskruvade hatiska stämningen i pressen och i rödbruna lägret i Sverige är verkligen pinsam 63 år efter Andra Världskrigets slut. När jag kom till Berns för festen var de flesta rasisterna bortkörda av polisen. Det fanns bara fyra rasister kavar, de stod vid Berns staket och hetsade upp sig i maktlös ilska och skrek någonting man knappast kunde höra, desto mindre förstå.

Desto roligare var inne. Konserten som kanske var lite seg i början blivit en riktig succé. Samma artister framträdde sedan på festen. jag skulle vilja nämna tre av dem:

Jag hade jättestora förväntningar på Berry Sakharof som i stort sätt höll. Sakharof är en av israeliska rock-veteraner och gjorde under sina över 30 år på scenen skapt mycket spännande musik. Här är en av sångerna (tillsammans med Infected Mushroom):


Men när Rona Kenan började sjunga så förstod jag att Sakharof är kanske inte kvällens största stjärna. Medan Rona sjöng satt jag som paralyserad. Efteråt SMS:ade jag till min syster som befinner sig i Israel och bad henne arr köpa Rona Kenans båda CD.


En annan artisk som är absolut värd att nämna är Shlomi Shaban, en ung klassisk pianist som ”konverterade” till rock. Här är han med en spännande cover av Bob Dylan:


Andra festgäster om fyrandet: Fredrik Malm, Fredrick Federley


Andra bloggar om: , , ,,

5 kommentarer:

  1. Hej!


    Det här nya bandet gör skitbra musik och tar helt avstånd från musikindustrin. ÄNTLIGEN någon som säger ifrån ordentligt. Ladda deras nya platta gratis på deras sida. Läs deras text om varför de väljer att göra på detta sättet! Det fick iaf mig att hajja till.

    ”Musik för begravningar och bröllop” - var det någon som sa. Stämmer fint tycker jag.

    Länk:

    - www.magnacartacartel.com


    Musiken lever!

    / Jonathan

    SvaraRadera
  2. Ja, det måste kännas skönt i en sant liberal själ när statens ordningsmakt pissar på demokratin, eller?

    SvaraRadera
  3. Nicklas Eriksson, du vet väl ingenting om demokrati. Och det är ju ingenting du eftersträvar heller. Det är bara att kolla på din hemsida. Så kom inte här och gnäll. Dra till dina demokratiska vänner i Hamas istället.

    SvaraRadera
  4. Vi vet i alla fall vad "israelisk demokrati" innebär. Rösträtt och mänskliga rättigheter grundat grundat på etnicitet/religion......

    SvaraRadera
  5. Ja rösträtt innebär att du måste vara över 18 år och israelisk medborgare. I Sverige har vi samma regel, du måste vara över 18 och svensk medborgare.

    SvaraRadera