fredag 2 maj 2008

TT:s lögnaktig och manipulativ statistik

(Var menat för bloggen TT-kritik som har för tillfället tekniska problem. Kommer att flyttas ditt så snart problemen åtgärdas. UPDATE: tekniska problemen nu åtgärdade, inlägget har publicerats här)

Idag publicerade TT manipulativ ”statistik” över Israels påstådda missgärningar. Många uppgifter i ”statistiken” är helt lögnaktiga, andra är numeriskt korrekta men vinklade för att skapa felaktiga uppfattningar om situationen.

TT hävdar att 667 israeler dödades av palestinska terrorister under den senaste terrorvågen. Siffran är helt lögnaktig: antalet mördade israeler är 1162, de absolut flesta är civila (listan inkluderar även 18 som mördades i terrorattacker utomlands och 3 amerikanska diplomater). Alla dödsoffer finns listade på Israels UD:s hemsida med omständigheterna noggrant beskrivna.

Siffran av palestinska dödsoffer är tväre om överdriven och tydligen överdriven även om räknar palestinska självmordsbombare som dödsoffer (TT ändvänder dock missvisande formulering ”israeliska styrkor dödat”). EU-finansierad pro-palestinsk grupp B'Tselim redovisar siffran 4676
och dit inräknade även förfalskningar som Muhammed al-Dura. Bara om man medräknar 577 palestinier som dödades av palestinier så når vi TT:s siffra på 5000.

Sedan skriver TT:
200 palestinier har dött vid vägspärrar där ambulanser ofta hindras från att köra vidare.

Inga substantiella underlag anges, men även om siffran är någorlunda korrekt är det i sammanhanget viktigt att påpeka att palestinska ambulanser användes många gånger för att transportera vapen, ammunition, bombälten samt beväpnade terrorister. De upprepade folkrättsvidriga fallen av missbruk diskvalificerar palestinska ambulanser som skyddade objekt. Dessutom tillåter krigets lagar genomsökning av ambulanser även om de inte missbrukas. Just i denna situation vore det fullständigt brottsligt att låta ambulanserna passera utan rannsakan.

Bombbälte i palestinsk ambulans.


Den sista meningen i telegrammet – förutom att det skrivet med laddat språk – förmedlar också förvrängd verklighetsbild:
”När israeler anföll Beit Hanun på Gazaremsan den 28 april dödade de en palestinsk mor och hennes fyra barn, som alla var under fem år gamla.”

Armeundersökning som genomfördes i efterhand visade dock tydligt att familjen i Beit Hanun dödades av explosion orsakad av missiler och ammunition som var avsedda för terrorattacker mot israeliska civila.

TT väljer dock att bortse från fakta som inte passar deras rent propagandistiska agenda.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar