torsdag 13 september 2007

LAS vs jämlikhet

Trots socialisternas försök att framställa sig som ”vänster” tyder allt på att socialismen i själva verket är högervriden (och i vissa fall högerextrem) ideologi. Ser man på de klassiska vänsteridealen: Frihet, Jämlikhet, Broderskap, så inser man att socialismen pekar åt det motsatta hålet.

Låt oss titta på den socialistiska Lagen om anställningsskydd (LAS) utifrån jämstelhetsperspektiv. Lagen är tydligen konstruerad för att ge privilegier till vissa sociala grupper på bekostnad av andra för att skydda den socialistiska maktbasen. LAS ger privilegier till dem som varit anställda längre: i fall av arbetsbrist kan de inte sägas upp även om det finns duktigare anställda med kortare anställningstid. Lidande blir de som är nya på företaget. På sådant sätt garanterar LAS att alla anställda någonsin hamnar i underprivilegierad ställning. Särskild utsatta blir de som är benägna att byta arbetsplats oftare, de hamnar i svag position om och om igen.

Vad vinner socialisterna på det? Nya underprivilegierade anställda känner sig osäkra. De söker sig därför till strukturer som utlovar mer säkerhet på arbetsplatsen. Sådan struktur är facket. Fackligt medlemskap kan vara särskilt fördelaktigt när man hamnar på gränsen mellan dem som ska sägas upp och dem som får vara kvar. Men det betyder inte att man får vänta med att ansöka om fackligt medlemskap: för att få det fullständiga skyddet ska man vara medlem i ett år.

Senare om man jobbar längre och hamnar i privilegierad ställning är man inte särskild benägen att lämna facket heller: dels kan man byta jobb och hamna i underprivilegierad ställning igen, dels köper många den socialistiska propagandan om att det är nu dags att ge tillbaka, omedvetna om att pendlandet mellan privilegierad och underprivilegierad ställning är ett sätt att öka fackets makt.

LO stöd till Socialdemokraterna i valet 2002 uppgick till 516 miljoner kronor. Detta är 6 gånger mer pengar per capita än G W Bushs valkampanj i USA. [Källa]

Det socialisterna gör är en klassisk högerknäpp: att dela ut privilegier för att stärka sin maktbas.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: