onsdag 5 september 2007

Socialism och slaveri

Socialistiska arbete? Upplyst slaveri? Finns det skillnad?Slaveriet kunde existera i hundratals år därför att slavdrivarnas ekonomiska planering inte hotades av externa faktorer: nya uppfinningar hörde till ovanligheten, handelsutbyte var begränsad, trycket var inte uppfunnen och slavarna kunde inte söka alternativa vägar att tillfredsställa sina behov förutom att förlita sig på slavdrivarnas planering. Det förstod även Karl Marx när han fastställde att socialismen kunde byggas bara universellt och globalt – eller inte alls.

Formellt förnekar socialisterna inte frihet. Men de talar istället om ”ekonomisk frihet” (eller under senare år ”ekonomisk demokrati”). Med det menar dem inte frihet att bedriva näringsverksamhet, tvärt om vill de att ekonomisk planering ska ligga helt i de styrande socialisternas händer. ”Ekonomisk frihet” betyder att socialisterna befriar medborgare från ekonomiska bekymmer i utbyte mot att medborgaren ska avstå från egen ekonomisk initiativ. Alltså, precis som slavdrivarna gjorde. Socialisterna lovar dock att vara upplysta och oerhörd lyhörda slavdrivare (så länge man inte försöker att förbättra sitt liv på ett sätt som inte ingår i socialisternas planering).

Men likheter mellan socialismen och slaveri ligger faktisk ännu djupare på filosofisk nivå. Socialisterna i utbyte mot ekonomiskt monopol lovar att etablera välstånd och rättvisa. Detta innebär att de tror att de besitter den absoluta sanningen av vad är rätt, fel, rättvist och icke, vilka värden ska tillgodoses och vilka Staten kan strunta i. Vanlig människa förnekas rätten att definiera sin moraliska skala. Det är precis samma syn på medborgarna som slavdrivarna hade på sina slavar.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

L. O. K. Ejnermark sa...

Hahaha... förlåt, men hur du försöker få (ekonomisk) demokrati till slavdrift är roande!

Orkar inte kommentera mer just nu men lovar att återkomma.

Anonym sa...

Hehehehe, jag skrattar så jag spricker. Alla vet ju att det är bankirerna i främst London som drog i trådarna när slavdriften i vad som är idag USA påbörjades.

Vad menas med ekonomisk demokrati? Ju, det handlar om att ta tillbaka makten bankmaffian som förslavar befolkningen. Och med frihet att ta ekonomiska initiativ menar du att man ska låta bankirerna fiffla och konspirera för att få till stånd ett samhälle där demokratiskt valda politiker bara är tråddockor och där alla viktiga beslut fattas av Rotschild och Warburg familjerna?