tisdag 25 mars 2008

Sagan om hur Lenin bestraffade böndernas förnärmare

Uppskrivet 1925 i Vladimirregonen av L.Iljinski

Publicerat i boken ”Lenin i ryska folksagor och orientaliska legender”, förlaget ”Molodaja gvardija”, 1930 (tiden då kommunisterna bedrev ”kollektiviseringen”, kampanjen av terror, massmord och svält mot bönder i syfte att beslagta mark och egendom och kollektivisera jordbruket).

Hade Lening en kamrat – den förste vännen – en jordbrukskommissarie. En gång sade man till Lenin att vännen förnärmar bönder och lever orättvisst, aktar inte folkets egendom.

Inkallade honom Lenin och frågar: min vän, är det sant?

Han står, tittar i golvet.

Lenin säger då: bonden får du inte kränka. För att bonden är stor styrka i staten, bröd kommer från honom. Därför måste du som min vän bli bestraffad exemplariskt.

Kysste Lenin vännen, sa honom farväl, vände sig bort och beordrade att arkebusera.

Sådan var Lenin, älskade rättvisan.

Ryska originalet
Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

L. O. K. Ejnermark sa...

"Sådan var Lenin" utifrån en bok om "folksagor och orientaliska legender"? Verkligen en källa att gå till för att få en objektiv syn på historien och historiska personer! :D

Vasserman sa...

"Sådan var Lenin" är en del av sagans text.

Boken "Folksagor och orientaliska legender" säger inte särskilt mycket om hur var Lenin. Dock visar den hur var kommunistiska Sovjetunionen 1930.

Anonym sa...

Mycket intressant! Väntar med spänning när du börjar gräva fram varför det har varit så mycket judar både i den sovjetiska kommunistpartiets ledning liksom bland revolutionens finansiärer i väst.

Fast nej, sånt skriver du inte om. Sanningen hittas i det man undviker att berätta om.