måndag 22 oktober 2007

Högerfällan

När anhängare av förtryckarläran socialismen tog beslag på det gamla begreppet "vänster", uppstod en absurd situation då alla partier som socialisterna inte gillar började beskrivas som "höger", även om de står för helt olika saker. Gårdagens SVT-rapportering är ett utmärkt exempel hur sjukt kan det gå till.

I SVT-repportaget om valet i Polen hävdades att valet stod "mellan höger och höger". Med detta menades att huvudmotståndare i det polska valet va konservativa och liberaler, ideologier som ursprungligen gav upphov till höger-vänster skalan långt innan begreppet socialismen kom till. (Socialisterna förresten förnekar inte ens själva att deras ideologi uppstod som reaktion på liberalismen).

Inte nog med det. På SVT:s hemsida kan man läsa att rasistisk poppulistparti som går mot valseger i Schweiz är också "höger".

Alltså, konservativa, liberaler och rasister hamnade i samma fack "höger". Och socialister står ensamma som "vänster". Socialisterna fick på sådant sätt privilegiet att definiera utgångspunkterna för politiska skalan och klumpa ihop alla som de inte gillar till den andra axeln. Detta är orimligt och orättvist. På intet sätt förtjänade högerläran socialismen detta privilegium och det ska ta slut.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt. För att förtydliga än mer: vad vet egentligen schweizare och polacker om politik och vad som är bäst för dem själva? I sanningens namn borde det vara andra (blygsamheten förbjuder mig att nämna nationalitet) som bestämmer åt dom.

Anonym sa...

SVT är oseriösa med påståendet om att valet i Polen står mellan vänseter och höger - om det nu var så man formulerade sig. Men som med allt annat är även SVT med på det allmänna tåget mot fördumning och amerikaniserng av samhället.

Sen påståendet om att socialismen är förtryckarlära - hahhahahahahha...

Anonym sa...

kanske rättare att kalla oss för hattar eller mössor ?
:-)