torsdag 18 oktober 2007

Israel kallar hem Vitrysslandambassadör

Alexander Lukasjenko. Vitrysslands tyranniske diktator, bäste vän till Chavez, Mugabe och Ahmadinejad. Beundrare av Hitler, socialist och antisemit. Mannen som skapade system som Venezuelas socialistiske diktator Hugo Chavez ser som modellen för sin stat.
Lukasjenko i sin tur ser en annan stat som sin förebild. Redan 1995 sa han i en intervju:
The history of Germany is a copy of the history of Belarus. Germany was raised from the ruins thanks to firm authority, and not everything connected with that well known figure, Adolf Hitler, was bad. German order evolved over the centuries and under Hitler it attained its peak.

Efter detta uttalande ingen kan bli förvånad över att Lukasjenko sympatiserar Ahmadinejad och gör uttalanden som detta:
"Om ni har varit i [staden] Bobrujsk så vet ni i vilken tillstånd staden befann sig förut. Det var läskigt att komma dit! Det var verkligen svinaktigt! Det var i stort sett en judisk stad. Ni vet hur judar sköter ställen där de lever. Titta på Israel till exempel."

Lukasjenkos börjar alltmer likna sin förebild. Idag bestämde sig Israel att sätta foten och kalla hem sin ambassadör i den lukashistiska staten.

Internationalen av rasistiska tyranner

Kommer Sverige att följa efter? Jag vill gärna hoppas, men tror inte riktigt på det. Regeringen som rullade röd matta för Iranske utrikesminister knappast är kapabel att stå upp mot antisemitismen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Hur får du Chavez till diktator?

Vasserman sa...

Björn Fridén: hur annars kallas en människa som fick lagstiftade befogenheter från ett marionettparlament? Samma sak förresten hände i nazi-Tyskland 1933 och i Vitryssland 1996.

Läste du texten så ser du att han inte ens själv förnekar vad han ser som sin modell.

Anonym sa...

Kompis, Chavez är vald med en förkrossande majoritet flera gånger om, liksom medlemmarna i det Venezuelanska pralamentet. Det kan inte sägas om din Bush :P Och på vilket sätt är Chavez rasist?

Sen ska man ta allt som YNET påståt någon har sagt med en nypa salt ;-) har jag förstått.

Och slutligen så väntar jag med spänning när du, som är intresserad i att stävja rasism och kämpa för mänskliga rättigheter, i en framtida artikel skriver om missförhållanderna i Israel och Israels behandling av den okuperade Palestinska befolkningen. I en annan artikel kommer du säkert ta upp hur USA sakta håller på att förvandlas till en diktatur tack vare skrämselpropagandan och lagar av typen "Patiot Act".

Den Modige Svensken

Vasserman sa...

Anonym 01:52:
1936 höll Hitler folkomröstning med frågan "Godkänner du national-socialistisk regering eller ej?" Utfallet blev 98.8% för Ja-sidan och även Hitler överraskades av resultatet. Även Lukasjenko håller val då och då.

Om man med specialdesignar valprocedurer och stryper oppositionens möjligheter att driva opinionsbildning - jo då kan även tyranner som Hitler, Lukasjenko och Chaves skapa sig popularitet. En populär tyrann är fortfarande tyrann.

Anonym sa...

OK, då kan vi lika gärna avskaffa val och låter dig utse regeringar som är kosher.

Om det stämmer det du påstår om 98,8% stöd till det NacionalSocialistiska partiet kan det bero på den extraordinära ekonomiska utvecklingen. Glöm inte hur Tyskarna hade det på '20 talet.

DMS

Vasserman sa...

Anonym: Jag förespråkar demokrati. Detta innebär yttrandefrihet, pressfrihet, lagstiftade och dömande makt som är oberoende från presidenten, ekonomisk frihet samt begränsad makt av staten.

Inget av ovanstående finns i diktaturen Venezuela. Inte heller i Iran och Vitryssland trots man genomför omröstningar regelbundet.

Anonym sa...

Demokrati innebär i första hand fria val där man verkligen kan välja mellan reella kandidater och inte några dockor som eliten har bestämt är OK att rösta på. I verklig demokrati är media inte kontrollerad av några få oligarker såsom Murdoch och några till.

Venezuela med sina enorma tillgångar hade en stor del av befolkningen som levde i enorm fattigdom och en liten elit som tog för sig. Nu fördelas tillgångarna rättvist och därför är Chavez populär hos befolkningen och därför hatas han av eliten. Att inte låta en liten elit usurpera landet för sina egna syften är vad jag kallar för riktig demokrati.

DMS

Anonym sa...

Det verkar som att den anonyma insändaren ovan tror att "val" är det enda kriteriet för en demokrati. Så är det förstås inte, vilket Hitler-Tyskland och den palestinska regimen är utmärkta illustrationer av.

En demokrati måste fungera och styras demokratiskt varje dag, med full respekt för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet m.m. Och det är inte fallet i ovannämnda exempel, eller i Venezuela.

Anonym sa...

fredrik w:

Hur styrs demokrati dag för dag?

Som i Israel? Som i USA? Vilka äger massmedierna i USA? Vilka äger de största bankerna? Vilka har möjlighet att ge störst bidrag till de politiska partierna och på så sätt köpa sig inflytande? Den demokratin som du och vasserman är för har alvarliga strukturella brister. Dessa brister är inte tillfälliga utan noggrant planerade för att den styrande klassen alltid kan behålla problembeskrivningsprivilegium och även direkt påverka den utförande makten genom att påverka vilka som blir kandidaterna för olika poster. Att dommare i t ex USA är sedan politiskt tillsatta är bortom all kritik.

Venezuelas befolkning har allt för länge sugit på den demokratiska karamellen som du förespråkar. Vad har det gett de? Ingen inflytande och elendigt fattigt liv där man inte ens kunde ge maten till barnen och ännu mindre skicka barnen till skolan som också kostade. Idag har man fri skola, sjukvård osv. De känner också att det nu finns nån som lyssnar på de för första gången och att nu äntligan man har inflytande över politiken.