lördag 17 november 2007

Utsäppsrätterna förlänger oljeåldern

Teknologie doktor Lars Bern framför idag i SvD mycket klarsyn vetenskaplig kritik av idén att miljöutmaningar kan genom bioenergin och utsläppsrätter, det som tyvärr har blivit en blocköverskridande fix idé. Slutsatsen att vi ska i stället satsa på infrastruktur för att fånga in och distribuera solenergi är också imponerade. Det skulle lösa många problem i miljö-,energi- och världspolitiken.

Bern påvisar också att utsläppsrätter inte kan lösa miljöproblemen, dels för att produktion av organiska drivsmedel orsakat utsläppen på andra hål, dels för att utsläppen ska ändå börja slut öka i takt med att reserver av olja, kol och naturgas ska minskas.

Jag skulle nog dra ännu mer långtgående slutsatser: handel med utsäppsrätter är direkt kontrproduktiv från miljösynpunkt. De som vinner på stabil och återhållsam konsumtion av bränsle är just producenter av olja, kol och naturgas. Den dämpar marknadens oro över att bränsle ska närma sig slut i allt snabbare takt, minskar marknadens intresse att investera i produktion och distribution av solenergi och på sådant sätt förlänger oljeåldern. Utan utsäppsrätterna skulle det finnas mycket större sannolikhet att oljeålden skulle ta slut mycket tidigare än världsreserver av olja, kol och naturgas.

Det är absolut ingen slump att t ex Ryssland hör till stora entusiaster över Kyotoprotokollet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad fick du ifrån att Ryssland är Kyoto anhängare? Man skrev på avtalet för att smörja EU-länderna under WTO förhandlingarna.